Arkitektkollektiv via Zoom-forbindelse

Fotokreditering: Emilie Koefoed

A-A Collective arbejder digitalt fra fire forskellige lande. Kollektivet, som er udvalgt af Arkitektforeningen og Dreyers Fond til Projekt START, dyrker samarbejde og ligeværdighed og udfordrer bl.a. stjernearkitekter, traditionelle praksisformer og bord-bænkesæt.

25. maj 2022

Forskelligartede og let ramponerede træmøbler står spredt i haven foran den bygning på arkitektskolen i København, hvor Martin Marker har kontor. Herfra bedriver han undervisning og forskning de dage, hvor han ikke arbejder på sin virksomhed A-A Collective – et internationalt arkitektkollektiv, der arbejder på tværs af lande, nationaliteter og normer.

Zygmunt, Srdjan, Furio og Martin, de fire partnere i A-A Collective, mødtes i Schweitz, hvor de i en periode delte atelier. I 2019 fik Martin Marker tilbudt et job i København, og i samme weekend som jobinterviewet mødte han sin nuværende hustru. Så var det afgjort, at han skulle hjem til Danmark. Omkring samme tid flyttede to af de andre også fra Schweitz, og da vennegruppen nu var i fare for at blive opløst, lagde de en plan:

”Vi blev enige om, at så måtte vi jo finde en arkitektkonkurrence, der var stor nok til at betale for vores flybilletter, så vi kunne blive ved med at være venner,” forklarer partner og arkitekt MAA Martin Marker.

Det lykkedes over al forventning. Gruppen vandt en stor international arkitektkonkurrence om at omdanne en 25.000 m2 stor plads midt i Warszawa.

”Da vi vandt konkurrencen i første omgang, havde vi hverken et firma eller et navn. Vi havde bare en kæmpe model af vores projektforslag. Så det var en lidt omvendt måde at starte på,” siger han.

(…)

Læs hele artiklen Arkitektkollektiv via Zoom-forbindelse på arkitektforeningen.dk