Fund under overfladen

Fotokreditering: Københavns Museum

Forud for PAPIRØENs transformation til et nyt, levende bykvarter har arkæologer fra Københavns Museum undersøgt den 300 år gamle ø, bevæbnet med skovle, graveskeer og pensler.

19. marts 2020

De første boringer viste spor efter stenalder, og der kan gemme sig en boplads fra før havstigningerne på havbunden under øen. De mange lag under den kunstige ø fortæller i det hele taget en historie om hele byens udviklling, og om hvordan mennesker gennem flere hundrede år har levet deres liv. Øen er nemlig opbygget delvist af affald fra den omkringliggende by, som rummer stor viden om forbrug og husholdning i slutningen af 1600-tallet og starten af 1700-tallet.

De nye fund, der i århundreder har gemt sig under overfladen på PAPIRØEN, tæller blandt andet en blysoldat, en tommestok, en skifferplade med en tegning på og et drikkeglas.

Derudover har arkæologerne fundet rester fra adskillige byggerier på øen, som giver en bedre forståelse af, hvordan selve øen er blevet udbygget. En række trækonstruktioner menes f.eks. at være de skibsbeddinger, hvor store skibe har kunnet vippes på siden i forbindelse med vedligehold og reparation af bund og køl. Konstruktionerne kunne arkæologerne genkende fra en skydeskive, der hang på museet på Vesterbrogade. Øen blev oprindelig bygget til at huse et privat skibsværft, så trækonstruktionerne stammer sandsynligvis fra øens allerførste år.

(…)

Læs hele artiklen:

Fund under overfladen på papiroeen.dk.