Kæmpekrukker og genbrugsgranit beskytter byens pladser

Terrorsikring på Rådhuspladsen

Fotokreditering: Emilie Koefoed

København har skiftet de rå betonklodser i bybilledet ud med forskønnet, men lige så tung terrorsikring

24. februar 2018

Rocking it” står der i regnbuefarver på en aflang betonklods på Gammeltorv. En anden klods har fået øjne og en flækket flab med ujævne tænder.

Ordspil og farvestrålende børnemaling er nu med til at kamuflere og forskønne de tunge klodser, der er stillet op rundt omkring i det indre København som et værn mod terror på hjul. Andre steder er de grå blokke blevet ombygget til bænke eller erstattet med kæmpe plantekrukker og granitplinte, der stikker mindre utrygt i øjnene end den rå beton.

De åbne pladser i og omkring middelalderbyen ligger højt i PET’s risikovurdering, og derfor stillede Københavns Kommune sidste år mere end 200 af klodserne, kendt som betongrise, op i byrummene. Såkaldt hastighedsdæmpende foranstaltninger, der skal minimere konsekvenserne ved et terrorangreb med anvendelse af et køretøj.

»Det er jo en ny problemstilling. Vi har ikke haft terrorsikring af åbne pladser før, så vi har ikke nogen færdige løsninger. I første omgang var det bare at sætte betonklodser ud, fordi det skulle gå stærkt,« fortæller Lene Bjerg Kristensen, som er projektleder i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Men betonklodser er grimme og brutale at se på, og derfor er de løbende blevet udskiftet med blandt andet 52 af de store tunge plantekummer og 55 granitblokke. Mens andre altså er pyntet med træ og maling.

»Idéen med at forskønne dem er, at vi ikke vil have dem til at skæmme eller opleves som barrierer. Vi vil gerne have, at de præger bybilledet så lidt som muligt, og at de har flere funktioner, så de ikke kun er terrorsikring, men også fungerer som siddemøbler eller cykelparkering og kan bidrage til byen med noget positivt,« siger Lene Bjerg Kristensen.

(…)

Læs hele artiklen:

Kæmpekrukker og genbrugsgranit beskytter byens pladser på magasinet.kbh.

Kæmpekrukker og genbrugsgranit beskytter byens pladser (PDF).