Posthusene der forsvandt

Fotokreditering: Mads Armgaard, PostNord

Det er gået så stille for sig, at man knap har bemærket det. Men posthusene er lukket, og i dag er der kun ét eneste posthus tilbage i hele landet. Netudgaven undersøger, hvad dét betyder for vores lokalsamfund og kollektive bevidsthed, og hvilken plads de efterladte gamle huse har i en digital verden.

29. september 2017

Kan du huske, hvornår du sidst sendte et brev? Altså, ikke en eller anden bøvlet formular til dit forsikringsselskab, som du først måtte printe og udfylde i hånden, som om det var 1995. Men et rigtigt, håndskrevet brev til en ven?

Det personlige, postomdelte brev er efterhånden et fjernt minde, et romantisk levn fra en svunden tid. Den eneste grund til at tage på postkontor for det moderne menneske er at hente en pakke fra Amazon.

I al stilhed er posthusene lukket ét efter ét over hele landet. Det er sket så gradvist, at man knap har lagt mærke til det, men de seneste år er det gået stærkt. For ti år siden var der cirka 500 posthuse i Post Danmarks drift; i dag er der kun ét eneste klassisk posthus i Danmark. Det ligger i Pilestræde i København. Ellers er postfunktionerne overtaget af blandt andet dagligevarebutikker, boghandlere og tankstationer. I Skjern henter man post i en garnforretning.

Posthusene har rummet én af vores ældste offentlige institutioner og var engang sammen med kirken det centrale mødested i lokalsamfundene. I dag er der caféer og chillout-musik i kirker landet over, og det ser ud til, at postbygningerne går en lignende skæbne i møde.

(…)

Læs hele artiklen:

Posthusene der forsvandt (PDF)