Byerne i Bornholms bjerge udvikler sig i fællesskab

Fotokreditering: Realdania

Bornholms første landsbyklynge er kommet godt fra start. Det viser en ny rapport om 4-Kløver-Klyngen. Samarbejdet fungerer ifølge de frivillige, fordi der er en helt særlig samhørighed herinde midt på øen.

20. maj 2019

Fællesskabet er det fuldstændigt centrale. Det ved vi nu.”

Sådan siger Lene Havtorn Larsen, som er proceskonsulent, og som har hjulpet med etableringen af Bornholms første landsbyklynge. Hun taler om den nye rapport om 4-Kløver-Klyngen, som netop er udkommet. Rapporten viser blandt andet, at 80 pct. af borgerne i området ser samarbejdet mellem byerne som en forudsætning for, at de enkelte lokalsamfund kan overleve.

4-Kløver-Klyngen er en håndfuld lokalområder på Bornholm, der samarbejder om at udvikle hele egnen i fællesskab. Klyngen består af Aarsballe, Klemensker, Nyker og Rø og opland. Samarbejdet er en del af kampagnen Landsbyklynger, der i de seneste tre år har startet 24 landsbyklynger rundt om i Danmark. Bag kampagnen står Realdania, DGI og Lokale og Anlægsfonden.

Hele 1.043 bornholmere fra egnen har deltaget i undersøgelsen af 4-Kløver-Klyngen, som er udført af Sekretariat for landsbyklynger. Der er kommet 1.142 forslag til nye aktiviteter og steder i klyngen – bl.a. lokale indkøbsmuligheder, skoler, infrastruktur og årstidsfester.

Sammenhold i sneen


”Jeg er oprindeligt fra København, og der kan du bo i 20 år i samme opgang og aldrig få hilst på dine naboer. Men på Bornholm kender man hinanden og hjælper hinanden. Godt naboskab er sindssygt vigtigt. Vi risikerer jo også bogstaveligt talt at sne inde sammen, og så er det godt at have en god nabo,” siger Karsten Eriksen, som bor i Aarsballe og er formand for klyngens styregruppe.

Men også mellem kysten og centrum af Bornholm er der forskel på sammenholdet, mener han:

”Her midt på øen er vi jo lidt isoleret. Folk ved kysten siger, at jeg bor oppe i bjergene, fordi jeg bor i 95 meters højde, og vi har jo også vores eget vejr – der kan være solskin ved kysten, mens vi har sne. Men der er også en samhørighed her, som jeg ikke oplever i samme grad ude ved kysten.”

(…)

Læs hele artiklen:

Byerne i Bornholms bjerge udvikler sig i fællesskab på Realdania.dk.